Nutrilogika Mleko UHT vs mleko pasteryzowane

Nutrilogika Mleko UHT vs mleko pasteryzowane

Mleko, ze względu na swoją kontrowersyjność, jest tematem wielu zażartych dyskusji ostatnich lat. Ma ono zarówno zagorzałych wielbicieli, jak i zdecydowanych przeciwników. Co jakiś czas pojawiają się nowe publikacje, które albo straszą zagrożeniami, jakie niesie za sobą jego spożycie, albo też wychwalają nowo odkryte lecznicze właściwości. Przypomina to nieco wojnę, gdzie po jednej stronie mogą stać ludzie dotknięci nietolerancją laktozy, obrażeni na całą resztę świata - pałający zazdrością, że sami mleka pić nie mogą i publikujący te straszne artykuły, by pozostałym obrzydzić ten akt; po drugiej stronie natomiast chciwi właściciele mleczarni, którym już nie wystarcza, że za pieniądze zarobione na sprzedaży mleka pobudowali sobie ogromne zamki i pałace - oni ciągle chcą więcej i sami sponsorują badania nad pozytywnymi skutkami spożywania ich produktu. Kto wie, może rzeczywiście tak jest? A może po prostu te wszystkie doniesienia naukowe są publikacjami zwykłych naukowców, którzy po prostu chcą się podzielić swymi odkryciami i nie stoją po żadnej ze stron? Nigdy nic nie wiadomo.

Każdy produkt posiada swoje wady i zalety. Mleko także. Nie jest ono produktem idealnym. Pochodzenia krowiego, spożywane przez nas najczęściej, ma idealny skład, który z pewnością przyczyni się do wzrostu zdrowych i pięknych cieląt, bo temu właśnie ma służyć. Tak jak ludzkie mleko ma zaspokoić potrzeby rozwijających się dzieci, tak mleko krowie ma zaspokoić potrzeby cieląt. W świecie zwierząt nieczęsto zdarza się, by dorosłe osobniki jednego gatunku żywiły się mlekiem pochodzącym od innego. Ludzie natomiast, jako wszystkożercy, często włączają najdziwniejsze produkty do swego menu - czy to ze względu na właściwości prozdrowotne, smakowe, a nawet mistyczne. Samo mleko, jako napój lub dodatek do innych potraw, jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, wapnia, witamin z grupy B oraz rozpuszczalnych w tłuszczach. Ze względu na wysoką zawartość wapnia, ułatwiających jego przyswajanie białek kazeinowych oraz witaminy D, polecane jest wielu osobom, zwłaszcza dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu.drivelan prix

Na sklepowych półkach przeważnie można natknąć się tylko na mleko krowie, choć ostatnio w niektórych miejscach zaczęło się pojawiać także kozie, znane ze mniejszej zawartości czynników alergizujących. Wracając do krowiego, prócz wyboru poziomu zawartości tłuszczu, można zdecydować się na UHT lub pasteryzowane. Według definicji pasteryzacja polega na podgrzaniu danego płynu do temperatury 72-90 °C przez 2-25 sekund, natomiast sterylizacja (UHT - Ultra High Teperature) to podgrzanie go do temperatury 135-150 °C przez 2-9 sekund. Celem tych zabiegów jest pozbycie się potencjalnie chorobotwórczych bakterii z mleka. Pierwsza metoda daje produkt, który należy przechowywać w warunkach chłodniczych, przez okres od dziesięciu dni do trzech tygodni. Standardowymi opakowaniami są plastikowe butelki, kartoniki czy też torebki foliowe. Zdecydowana większość, lecz nie wszystkie bakterie zostają zlikwidowane i taki sposób obchodzenia się z gotowym produktem ma zapobiegać ich szybkiemu namnożeniu się. Zastosowanie drugiej metody oznacza trwałość przekraczającą sześć miesięcy, a samo mleko już niekoniecznie wymaga przechowywania w chłodniczych warunkach, przynajmniej do czasu jego otwarcia. W tym przypadku opakowanie zasługuje na uznanie, bowiem cechuje się bardzo dużą szczelnością, a sam proces jego napełniania przebiega w warunkach gwarantujących bardzo dużą czystość mikrobiologiczną gotowego produktu.drivelan foorum

Pozbycie się drobnoustrojów jest sprawą bez wątpienia pozytywną, lecz po obróbce termicznej pojawiają się drobne różnice w składzie mleka. Drobne, gdyż dotyczą tylko części zawartych w mleku witamin i zasadniczo wynoszą jedynie kilka procent. Właściwości organoleptyczne także przechodzą zmiany i osoby wyjątkowo wyczulone na smak i zapach z pewnością je wyłapią. Mleko pasteryzowane wypada nieco lepiej za sprawą wyraźniejszego smaku. Podczas obróbki termicznej nie zachodzą reakcje, które nadają lekko przypalony posmak i zapach, jak ma to miejsce w przypadku niektórych mlek UHT. Technologie produkcyjne są jednak cały czas rozwijane i coraz nowocześniejsze metody sterylizacji poświęcają właśnie temu problemowi dużą uwagę. Dzięki temu problem jest stopniowo eliminowany.forskolin forum